Raaka-aineet

Olki

Paras himmelin raaka-aine on suomalainen rukiinonlki. Olki kannattaa korjata juhannuksen ja heinäkuun lopun välisenä aikana, jolloin korsi on vielä vihreää, mutta paljon kestävämpää kuin normaaliin puintiaikaan korjattu vilja. Oljet on kuivattava sateelta suojaisessa paikassa ja niitä on käänneltävä kuivumisen aikana, jotta oljet vaalenevat tasaisesti kullankeltaisiksi.

Askartelukaupoista löytyy nykyisin olkea vaihtelevasti ja laatu ei ole aina sopivaa hienojen himmelien valmistukseen.

Olkien käsittely

Kuivia olkia liotetaan pari tuntia lämpimässä vedessä, jotta ne ovat helpommat puhdistaa ja leikata. Oljet puhdistetaan poistamalla lehtitupet ja nivelkohdat. Pehmeä olki leikataan terävillä saksilla. Tärkeää on, että himmeliin valittavat oljet ovat samanpaksuisia ja leikattu saman pituisiksi parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Muut tarvikkeet

Lankana kannattaa käyttää paksua ompelulankaa. Normaalilla ompelulangalla onnistuu ihan yhtä hyvin mutta on vain helpommin solmuun menevää. Langan saa pujotettua oljen läpi käyttämällä neulaa, ohuempaa olkea apuna käyttäen tai varovasti imaisemalla. Solmukohdat pyritään saamaan oljen sisälle, jottei ikäviä langanpäitä näkyisi valmiissa himmelissä. Neulana itse olen suosinut vähän pidempää parsinneulaa, joka ylettää kerralla oljen läpi.

Himmeleitä muista raaka-aineista

Muina himmelin materiaalina on myös käytetty ruokoa ja isompia tilataideteoshimmeleitä on rakennettu mm. pajusta, havuista ja tyhjistä juomatölkeistä. Lapsenmieliset valmistavat himmelinsä värikkäistä pilleistä, jolloin se sopii myös käytettäväksi ulkotiloissa ja kutsujen somisteena.